Gerald Mulder

Bouwkunst (MA)

Project

Monument voor Charles-Axel Guillaumot ‘de man die Parijs redde’

Parijs 1774. De stad wordt opgeschrikt door plotselinge instortingen aan de zuidkant. De aarde opent zich en hele straten, pleinen en gebouwen verdwijnen in een enkel ogenblik. De oorzaak van deze instortingen zijn verlaten steengroeven, dezelfde steengroeven waaruit het materiaal gedolven is om de stad te bouwen. Deze kalksteengroeven, ontstaan vanaf de 12e eeuw, bevonden zich altijd buiten de stadsgrenzen, maar de stad dijde uit en groeide tot ver over haar eigen oorsprong.  De steengroeven openbaren zich als een enorme bedreiging voor de stad waarop de toenmalige koning Lodewijk de XVI direct actie onderneemt. De architect Charles‐Axel Guillaumot wordt aangesteld als de eerste Inspecteur der Steengroeven van Parijs. In de hierop volgende jaren redt hij de stad van het wegzinken in de verlaten steengroeven waarop ze is gebouwd. In het monument dat ik ontworpen heb wordt de tot nu toe verborgen relatie tussen de bovengrondse stad en haar ondergrond blootgelegd en toegankelijk gemaakt door middel van een route. Hiervan is de toegang gesitueerd op de plek waar de instortingen ten gevolge van de tweede groeve-laag plaatsvonden. Een nieuw vormgegeven afdaling verbindt de bovengrondse stad met het bestaande gangenstelsel op de eerste laag. Via dit gangenstelsel is de nieuw ingepaste koepelruimte bereikbaar. Deze koepelruimte legt de verbinding tussen de eerste laag van het gangenstelsel en de daaronder gelegen bestaande steengroeve op de tweede laag. Na afdaling wordt de route vervolgd middels een dooltocht door de bestaande steengroeve en eindigt in de laatste ruimte waarin nog eenmaal, op een directe wijze, de relatie wordt gelegd tussen de voormalige steengroeven en de eruit voortgekomen bovengrondse stad. 

Over

Op dit moment ben is Gerarld Mulder werkzaam als architect bij Roordink Architecten BNA te Putten.
Hier houdt hij zich bezig met ontwerpen aan diverse projecten variërend van vrijstaande woningen, verbouwingen, seriematige woningbouw tot appartementen gebouwen.

Nadat Gerald met zijn afstudeerproject in 2014 een Arnhemse Nieuwe werd, is hij genomineerd voor de Archiprix Nederland 2015 en behaalde hier de tweede prijs.
http://www.archiprix.nl/national/index.php?project=3493

“Het plan voor een route in de ondergrond van Parijs maakt op trefzekere wijze een bijzonder aspect van de geschiedenis van Parijs toegankelijk en beleefbaar. De route is een monument voor de redder van Parijs, Charles-Axel Guillaumot. Hij wist in de 18e eeuw de kalksteengroeven te stabiliseren waaruit het bouwmateriaal van het oudere centrum was gewonnen en waarop vervolgens de latere uitbreidingen van Parijs werden gebouwd. Daarmee voorkwam hij dat de stad wegzakte in de groeven waar ze uit was opgebouwd [..]

.. de kracht van het plan ligt in de architectonische kwaliteit van het ontwerp. Het fascinerende ontwerp wordt door de ontwerper met veel gevoel vertaald naar een ondergrondse route waarin de belangrijkste aspecten van de bijzondere geschiedenis aan bod komen. [..]

De schitterende presentatie geeft met prachtige schetsen, tekeningen en maquettes inzicht in het trefzekere, poëtische ontwerp. Het monument heeft een spectaculaire architectonische dimensie en biedt de bezoekers een uitzonderlijke ruimtelijke ervaring.”